PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA PODPROGRAM 2017 - EFEKTY

    Podprogram  2017 – efekty

     

    1. Gminny Ośrodek pomocy Społecznej w Popielowie przy współpracy z Bankiem Żywności  w Opolu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.

     

          2.  Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

    • warzywne i owocowe(groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
    • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy , ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
    • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
    • mięsne ( szynka drobiowa, wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju,
    • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
    • tłuszcze (olej rzepakowy),
    • dania gotowe ( gulasz wieprzowy z warzywami).

    3.  Pomoc żywnościowa trafiła do 376 osób znajdujących się w trudnej sytuacji

         życiowej z terenu np. Gminy Popielów .

    4.  Wydaliśmy osobom potrzebującym:

    -  18 100 ton żywności;

    -  1368 paczek żywnościowych.

     

    5. W ramach Podprogramu 2017 dla 24 osób korzystających z pomocy żywnościowej

        Przeprowadzono jeden raz warsztaty edukacyjne w ramach działań

        towarzyszących:

     

    • Ekonomiczne -  …. spotkań dla …… uczestników,
    • Żywieniowe -  …… spotkań dla …… uczestników,
    • Kulinarne - 1   spotkanie dla 24 uczestników,
    • Nie marnowanie żywności - …..  spotkań dla …… uczestników.